REACTIV EQUITIES - Consultanta în afaceri si investitii
----------------------------------------------------------------------
Fii reactiv!
   Home      Investitii      Bursa
Bursa de valori mobiliare
PREZENTARE
 
Locul (sistemul) prin care se vând si se cumpara diferite bunuri si valori  se numeste piata sau bursa. Bursa este deci locul (sistemul) prin care cererea (cumparatorul) si oferta (vanzatorul) sînt puse fata in fata in vederea realizarii schimbului de valoare
 

In functie de bunul supus schimbului, bursa poate fi de mai multe feluri : 

   - imobiliara

   - agricola

   - de marfuri

   - de schimb valutar 

   - de valori mobiliare (actiuni, obligatiuni, certificate de investitii, bonuri de subscriere) sau derivate ale acestora (optiuni, futures, swaps)

Pentru a afla mai multe despre valorile mobiliare o sursa foarte interesanta si completa de informatii poate fi gasita pe INVESTOPEDIA.COM sau ZONEBOURSE.COM 

 

In functie de regulile ce sînt impuse participantilor, bursa poate fi reglementata sau nereglemnetata. Reglementarea este realizata de catre organism independent care n acelasi timp are si rolul de « jandarm » având puterea de a sanctiuna în cazul încalcarii regulilor. 

Bursei de valori Bucuresti (BVB - WWW.BVB.RO) este reglementata, participantii fiind astfel obligati sa respecte anumite reguli de transparenta si tranzactionare.

 

Rolul de jandarm al Bursei de valori Bucuresti (BVB) este îndeplinit de Autoritatea de supraveghere financiara (ASF - WWW.ASFROMANIA.RO

ASF îsi exercita autoritatea si asupra sistemului de asigurari si de pensii private din ROMANIA


FUNCTIONARE

EMITENT, INTERMEDIAR FINANCIAR, INVESTITOR, PIATA PRIMARA SI PIATA SECUNDARA

 

De fapt sistemul bursei de valori mobiliare este mai complex decat atât iar numarul participantilor la piata este completat de ceea ce se numeste emitent de valori mobiliare. Emitentul este piesa principala pe tabla de sah a bursei. Fara el piata de valori mobiliare nici macar nu ar exista. Dar si el emite valori mobiliare din interes propriu si anume pentru a se finanta. De unde o alta clasificare a pietei de valori mobiliare în : piata primara si piata secundara.

 

Pe piata primara emitentul de valori mobiliare care este în fapt o firma pe actiuni face apel direct la economia publica prin ceea ce se numeste Initial Public Offering (IPO) – OFERTA PUBLICA INITIALA. 

Prin aceasta procedura puternic reglementata, o firma pe actiuni vinde in mod direct publicului o parte din actiunile sale. Aceasta implica din partea firmei care îsi pune în vanzare o parte din actiuni (adica o parte din capital) alcatuirea unui Prospect de emisiune si publicarea acestuia în media spre cunostinta publicului eventual interesat. Prospectul de emisiune este OBLIGATORIU pentru o piata reglementata cum este BVB. In general aceasta oferta de vânzare este realizata prin intermediul unui INTERMEDIAR FINANCIAR (o banca de afaceri, un broker de actiuni, etc.)

 

Pe piata secundara emitentul poate face o oferta secundara de vanzare de actiuni pentru a-si mari capitalul social sau detinatorii de actiuni (obtinute in urma unui IPO de exemplu) pot schimba între ei contra cost actiunile diferitelor firme emitente. 
 
 

Pentru a sintetiza, se poate afirma ca BURSA DE VALORI MOBILIARE aduce fata în fata interese convergente.

  • Firmele pe actiuni (EMITENTUL) îsi pot satisface nevoia de finantare, facand apel la economiile publicului (INVESTITORUL)
  • Publicul larg (INVESTITORULisi poate plasa economiile si in alte produse decat cele propuse de institutiile bancare (depozite bancare, certificate de trezorerie) (INTERMEDIAR FINANCIAR)
  • PIATA asigura lichiditate valorilor mobiliare, acestea putand fi transformate cu usurinta in numerar pe PIATA SECUNDARA
Interesele mentionate mai sus impulsioneaza dezvoltarea economica si inovatia.

SC Reactiv SRL - 2012