REACTIV EQUITIES - Consultanta în afaceri si investitii
----------------------------------------------------------------------
Fii reactiv!
   Home      Consultanta      Infiintare
Ca orice persoana o firma se inregistreaza cu un anumit nume. Aceasta inregistrare se face in Registrul National al Comertului (http://www.onrc.ro/) dupa deliberarea unui judecator. In functie de activitatea pe care firma vrea sa o desfasoare (vezi nomenclatorul CAEN la adresa web: http://listafirme.onrc.ro/obco.htm) anumite obligatii legale vor trebui indeplinite inainte ca aceasta activitate sa fie autorizata (http://listafirme.onrc.ro/obco.htm)  
 
Exista doua tipuri de cadru juridic pentru functionarea unei firme oricare ar fi activitatea acesteia: 
 
1.  intreprindere individuala
2.  firma sau societate
 
1.  In primul caz intreprinzatorul face una si aceeasi persoana cu intreprinderea, iar decizia si raspunderea ii revin in intregime. Aceasta are ca efect practic inexistenta notiunii de abuz de bunuri sociale in cazul intreprinderii individuale. De asemenea formalitatile de infiintare sint reduse la minimum.
 
a) Inregistrarea - intreprinderea individuală nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în registrul comerţului. Certificatul de înregistrare, conţinând codul unic de înregistrare, este documentul care atestă înregistrarea în registrul comerţului, autorizarea funcţionării, precum şi luarea în evidenţă de către autoritatea fiscală competentă
b) Asigurare - intreprinzatorul este asigurat în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi are dreptul de a fi asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate si al celui de asigurări pentru şomaj
c) Impozitare - O firma individuala poate opta pentru impozitul in sistem real sau la norma de venit. Aceasta optiune este necesar sa fie inregistrata la Administratia finantelor publice.
d) Activitate - Pentru a-si desfasura activitatea firma individuala poate angaja terte persoane cu contract individual de munca inregistrat la Inspectoratul teritorial de munca. Intreprinzatorul poate cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care lucreaza in acelasi domeniu sau intr-un domeniu diferit.
e) Responsabilitate - Persoana titulara este responsabila de datoriile intreprinderii cu ansamblul bunurilor personale afectate functionarii.
 
2. In acest caz ia nastere o noua persoana (persoana morala) diferita de cea a intreprinzatorului. Acest lucru va avea drept consecinta directa separarea patrimoniului firmei de cel apartinand intreprinzatorului. Daca bunurile intreprinderii sint folosite in interese personale, intreprinzatorul poate fi urmarit pentru abuz de bunuri sociale. Fiind vorba de o noua persoana, societatea va avea un nume, un domiciliu (sediu social) si un patrimoniu initial (capital social) pentru a face fata primelor cheltuieli.
 
Persoana desemnata sa reprezinte firma in raport cu terte persoane (director) nu actioneaza in "nume propriu" ci in "numele altei persoane". Ea trebuie deci sa respecte un anumit formalism in cazul deciziilor  importante si sa raspunda periodic pentru gestiunea firmei in fata co-asociatilor.
 
Crearea unei societati implica o serie de formalitati printre care cea mai importanta este elaborarea statutului societatii. Statutul formalizeaza functionarea practica a societatii el cuprinzand datele de identificare ale asociatilor precum si clauzele care reglementeaza organizarea, functionarea si desfasurarea activitatii societatii.
 
In functie de forma sa juridica firma intocmeste un contract de societate (societate in nume colectiv -SNC- sau comandita simpla - SCS), un statut (societate cu raspundere limitata  -SRL- cu un singur asociat) sau ambele (act constitutiv - societatile pe actiuni SA, in comandita pe actiuni SCA sau SRL), iar capitalul social este impartit in parti sociale (SRL, SNC, SCS) sau in actiuni (SA, SCA)
 

Firma 

Nr asociati 

Capital social 

Conducere 

Responsabilite 

Decizii 

Transmitere 

Intreprindere individuala
 
Puteri depline
Raspundere limitata la patrimoniul afectat functionarii firmei
Intreprinzatorul individual
 
SNC 
 Minim 2
Stabilit de asociati in functie de activitatea firmei
Unul sau mai multi administratori
Raspundere nelimitata si solidara a asociatilor
Idem SRL
 Idem SRL
SCS 
Idem SNC
 Idem SNC
Unul sau mai multi asociati comanditati
Raspundere nelimitata si solidara a asociatilor comanditati, raspundere in limita aportului a asociatilor comanditari
Idem SRL
 Idem SRL
SRL 
Minim 1, 
maxim 50
 200 RON
Unul sau mai multi administratori
Raspundere in limita aportului
Administratorul(ii),
AGA - pentru decizii care depasesc puterea administratorilor
Partile sociale se transmit cu acordul tuturor asociatilor
SCA 
 Minim 2
Echivalentul a 25000 euro
Unul sau mai multi asociati comanditati
Raspundere nelimitata si solidara a asociatilor, raspundere in limita aportului a asociatilor comanditari
Administratorul(ii),
AGA - pentru decizii care depasesc puterea administratorilor
Cedarea actiunilor
SA 
Minim 5, maxim nelimitat
Echivalentul a 25000 euro
Sistem unitarConsiliul de administratie (CA) sau Directorul general delegat de CA (presedintele CA poate fi si director general)
Sistem dualist
Directoratul sub supravegherea Consiliului de supraveghere
Raspundere in limita aportului
Director General (DG) sau Presedinte CA daca CA nu a delegat puterea executiva unui DG, AGOA et AGEA - pentru decizii care depasesc puterea administratorilor

Actiunile se transmit foarte usor de catre detinatorul acestora, pentru actiunile la purtator nefiind nevoie de nici un document suplimentar (daca nu exista clauza contrarie in statut)

SC Reactiv SRL - 2012