PRINCIPII DE GESTIUNE
--------------------------
O gestiune atenta a unei afaceri nu pierde din vedere urmatoarele compartimente:
a) Cheltuielile fixe - care trebuie limitate pe cat posibil: atentie la chiriile excesive, salariile neadaptate, abonamente la servicii nu intotdeauna utile etc
b) Pretul produsului finit - o insuficienta cunoastere a costurilor care alcatuiesc pretul produsului finit poate duce la probleme financiare grave (vanzare in pierdere de exl)
cost de achizitie
+
cost transport etc = cost de aprovizionare
+
cost de productie = cost total de productie
+
cost de distributie = cost comercial
+
cost administrativ = cost total de achizitie
+
Marja = PRET DE VANZARE
c) Investitiile - nivelul lor influenteaza in mod direct fondul de rulment necesar functionarii cotidiene a intreprinderii, in consecinta acest compartiment trebuie supravegheat cu mare atentie in perioadele de crestere ale intreprinderii
d) Compartimentele "clienti" si "furnizori" - prin definitie aceste sectoare sint raspunzatoare de intrarile si iesirile de fonduri de aceea trebuie controlate prin reguli simple si eficiente (organizarea rapida a facturarii, crearea unui agenda de incasari, diversificarea surselor de aprovizionare etc)
e) Controlul calitatii - este imaginea intreprinderii
f) Supravegherea stocurilor - aceasta semnifica gasirea cantitatii de stoc de materii prime ideala pentru a nu face stocuri excesive de produse si nici a se gasi in ruptura de stoc. |